Nu går vi jo julen i møde, og noget, der ikke må være for lidt af på et dansk julebord, er jo syltede rødbeder. Ja – de kan også købes færdige, men der er nu en egen tilfredsstillelse ved at lave dem selv – i hvert fald, hvis man spørger mig.
Ingredienser:
2 kg rå rødbeder
Lage:
1,5 l eddike
400 – 500 g sukker
10 hele nelliker
5 hele allehånde
Atamon
Start med at skylle rødbederne og læg dem i en stor gryde (jeg brugte en suppegryde, for det er et forfærdeligt svineri, hvis det koger over) og hæld vand på, så de er dækket.
Sæt gryden på komfuret og kog rødbederne i en times tid, indtil de er møre. Det kan variere, alt efter størrelse. Mærk efter med en kødnål.
Når de er kogt møre, hældes vandet fra, og der hældes koldt vand på, og rødbederne står og køler af, indtil man kan røre ved dem uden at råbe op. Nu kan skrællen lige så fint gnubbes af. Til det arbejde tager jeg altid latex-handsker på, for jeg synes ikke, røde fingre er så klædeligt.
Ingredienserne til lagen koges i en gryde.
Så skæres rødbederne i skiver (her bruger jeg også handsker).
Jeg har været så heldig at finde en kniv, der kan skære takkede skiver, så det bliver jo så fint.
Skiverne lægges i Atamon-skyllede glas, og den varme lage tilsættes lidt Atamon, hvorefter den hældes over rødbederne, og glassene lukkes med det samme.
Rødbeder skal gerne trække i mindst en uge, for at de rigtig smager af noget.