Gumbo

En rigtig sydstatsret, som jeg længe har gået og tænkt på at lave. Jeg skulle bare lige finde en opskrift, der lød rigtig. Jeg har altid hørt, at der skal okra i, og det tog lidt tid at finde en opskrift, hvor det var i. Jeg kunne så ikke lige finde friske okra, men min mellemøstlige grønthandler havde nogle tørrede, så det måtte kunne bruges.

Ingredienser: (og der er mange)

3/4 dl olie

1 dl mel

1 stort løg

1 peberfrugt (farven er underordnet)

2 stængler blegselleri

3 – 4 fed hvidløg

200 g svinekød (eller kylling)

200 g stærk tørret pølse (f.eks. chorizo)

Et par laurbærblade

50 g tørret okra

3/4 l lys bouillon

150 – 200 g  rå kæmperejer

2 – 3 spsk kreolsk krydderiblanding (se opskriften herunder)

Kreolsk krydderiblanding: (alle krydderierne blandes og kan opbevares i et glas til senere brug)

2 spsk hvidløgspulver

2 spsk løgpulver

2 spsk tørret basilikum

2 spsk tørret oregano

1 spsk tørret timian

1 spsk stødt sort peber

1 spsk stødt hvid peber

1 spsk cayenne peber

1 spsk sellerisalt

5 spsk paprika (den søde)

Først skærer man pølsen i skiver og kødet i tern, og hvis rejerne er i skallen, pilles de, og tarmen fjernes.

Så steger man pølserne og kødet på panden sammen med en skefuld af krydderiblandingen. Rejerne skal ikke i endnu.

Alle grønsagerne skæres også i stykker. De tørrede okra befries for snoren, som de havde hængt til tørre i.

Og så skæres de lidt i stykker og udblødes i lidt vand – jeg ved ikke, om det er nødvendigt, men de så meeget tørre ud.

En pænt stor gryde sættes over ved jævn varme og olien varmes op. Så tilsætter man melet og rører rundt. Det bliver man ved med, indtil substansen i bunden har fået en pæn brun farve. Man skal røre i den hele tiden, for den må ikke brænde på. Jeg var lidt en kylling, så jeg turde ikke lade min blive mørkere en det her:

Så putter man kød, pølse og grønsager i, tilsætter en skefuld krydderiblanding og laurbærblade

og hælder bouillon på, indtil det hele er lige præcis dækket.

Lad det simre i en times tid. Tilsæt så de udblødte okra og lad det simre i en halv times tid mere. Når der er ca. 10 min. tilbage, kommes rejerne i. De må ikke få for længe, for så bliver de seje.

Smag til med krydderiblanding og salt og server med ris.

 

 

 

 

Skriv et svar