Klejner

Disse sprøde klejner er allerbedst, lige når de er kogt. Når de er både varme og sprøde. Sprødheden fortager sig en lille smule, når de køler af, men de smager stadig dejligt.

Ingredienser:

75 g smør/margarine – det skal være blødt

75 g sukker

1 æg

3 spsk fløde

1 tsk revet citronskal

1 tsk hjortetaksalt

1 tsk vand

½ tsk vanillesukker

½ tsk stødt kardemomme

En knivspids salt

275 g hvedemel

1 l olie eller 1 kg palmin til kogning

Pisk det bløde smør/margarine med sukker, citronskal og fløde. Rør ægget i. Rør hjortetaksalt ud i vandet og hæld det i blandingen.

Bland mel med vanillesukker, salt og kardemomme og rør også det i. Ælt dejen, til den er pæn og jævn, og lad den hvile i køleskabet i 1 – 2 timer.

Drys mel på bordet og rul dejen ud.

Nu skal dejen skæres ud, og hertil plejer man at bruge en klejnespore. Sådan en ejer jeg ikke, men jeg har en pasta-bike,

som er beregnet til at skære pasta ud med, og med lidt modifikationer blev den til en klejnespore.

Dejen skæres ud på skrå, og der skæres en revne midt på hver.

Så trækkes den ene spids gennem hullet, og klejnerne får deres form.

Varm olie eller palmin op i en gryde. Når det er så varmt, at det syder, hvis man sticker en træpind i, lægges klejnerne i lidt ad gangen.

De skal kun koge 1 – 2 minutter, så hold godt øje med dem. Jeg sørgede for at have alle klejnerne klar, før jeg begyndte at koge, for man skal ikke vende ryggen til ret længe, før de har fået for meget.

Når klejnerne er pænt gyldne over det hele, tages de op og drypper af på fedtsugende papir. Jeg brugte køkkenrulle.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar