Kimchi

Nu går der for alvor “god tid” i den. Noget skal man jo bruge sin fritid til, når man nu har begrænset råderum, lige som resten af verden i disse tider. Jeg har længe tænkt på, hvad Kimchi var for noget. Så nu kunne jeg jo passende finde ud af det. Jeg har googlet frem og tilbage og er kommet til dette resultat.

Ingredienser:

Et stort kinakål

4 -5 gulerødder

100 g radiser

100 g forårsløg

30 g havsalt

Saltlage:

2 l kogende vand

100 g havsalt

Kimchi-pasta:

10 g af hver af følgende:

hvidløg, ingefær, chilipulver, paprika

10 ml æbleeddike

10 ml vand

Saltet, som bruges, skal være uden jod, så almindeligt fint køkkensalt duer ikke. Groft havsalt er godt.

Start med at lave saltlagen ved at opløse de 100 g salt i det kogende vand. Lad det køle af bagefter.

Skær kinakålen i strimler, og læg dem i saltlagen til næste dag. Det skal ikke på køl – bare stå på køkkenbordet.

Snit de andre grønsager fint.

Lav kimchi-pastaen ved at skrælle og rive ingefær og hvidløg og blande det med de andre ingredienser.

For at få det helt jævnt kan man køre det en tur i en blender eller lignende.

Tag kinakålen op af saltlagen og skyl den. Læg alle grønsager, de 30 g havsalt og kimchi-pastaen i et fad, så stort, at kan kan komme til at blande det.

Nu skal det hele “masseres” godt. Jeg tog handsker på for en sikkerheds skyld, for det er stærke sager. Det skal masseres i ca. 10 minutter, indtil alle grønsagerne er faldet sammen og svømmer i deres egen saft.

Så skal det stoppes ned i et stort sylteglas med låg. Og det skal virkelig stoppes ned. Glasset skal kun være 3/4 fyldt, for det skal være plads til “gasserne” som det udskiller mens det fermenterer. Sørg for at stoppe så meget ned, at væden står op over grønsagerne.

Sæt låg på, og stil glasset i en uges tid et sted, hvor det ikke får sollys men står ved stuetemperatur.

Man kan slippe “gassen” ud en gang om dagen. Når kimchien er færdig, skal den i køleskabet og kan holde sig op til et år. Så jeg har god tid til at finde ud af, hvad jeg skal bruge den til.

Jeg har smagt på den, og den er ultra stærk, men meget aromatisk. Jeg har læst, at man kan inkorporere den i madpandekager, så det må jeg prøve ved lejlighed. Mere om det senere. Foreløbig står den i køleskabet.

 

Skriv et svar