I grønsagsskuffen lå nogle forskellige svampe, som havde set bedre dage. Der var både markchampignon og kantareller, men de var ikke længere til pænt brug. I stedet for at smide dem ud, lavede jeg en fond af dem sammen med et par lige så søvnige gulerødder og en trist porre. Ingen spild, men en dejlig svampefond.
Ingredienser:
400 g blandede svampe
2 gulerødder
1 porre
olivenolie
1 dl lys vermouth eller sherry
krydderurter, f.eks. løvstikke, timian og rosmarin
Det var selvfølgelig en fejl, at vi ikke havde fået svampene spist, mens de var friske, men selv om de er blevet lidt henfaldne, er de stadig fulde af god svampesmag.
Jeg startede med at skære svampene lidt i stykker, lægge dem i et ovnfast fad og hælde noget olivenolie over dem.
Så kom de i ovnen ved 180 grader i en lille time for at trække så megen smag som muligt ud af dem. Herefter hældte jeg vermouth på og stillede fadet tilbage i ovnen i ca 10 minutter.
I mellemtiden høstede jeg urterne udenfor og skar porre og gulerødder i mindre stykker.
Svampe, urter og grønsager kom jeg i en gryde og hældte vand på, så det lige dækkede.
Gryden kom i kog og fik lov at simre i lidt over en time. Så siede jeg fyldet fra og havde så en dejlig svampefond, som f.eks. blev brugt til svamperisotto.