Jeg faldt over et tilbud på en hel svinekam, og så meget flæskesteg kan vi ikke spise, så noget blev skåret ud til koteletter, men der blev også noget, hvor jeg fjernede alt fedt og kun havde selve fileten tilbage. Det skar jeg i strimler til denne kinesisk inspirerede wokret.
Der er flere trin i denne ret. Kødet skal marineres, grønsagerne skal snittes og steges, og der skal blandes en sauce.
Ingredienser:
450 g svinefilet, skåret i tynde strimler
Marinade:
2 tsk olie
2 tsk sherry
2 tsk kinesisk soya
1/4 tsk stødt peber
1 tsk kartoffelmel
1½ spsk vand
Sauce:
2 spsk riseddike (eller hvidvinseddike)
1 spsk sukker
2 spsk kinesisk soya
1 dl vand
1½ spsk kartoffelmel
Resten af retten:
3 spsk olie
1 jalapeno chili
2 tsk hakket ingefær
2 tsk hakket hvidløg
20 g tørrede shitake svampe (man kan også bruge friske)
3 forårsløg
1 stængel bladselleri
1 stor peberfrugt – helst rød
en pakke risnudler
lidt chilipulver
Marinaden piskes sammen og kødet blandes i, og det står og trækker, mens grønsagerne snittes.
Hvis man bruger tørrede shitake svampe, skal de lægges i vand nu. De skal ligge i vand en halv times tid. Bagefter dryppes de godt af.
Bladselleri, forårsløg, peberfrugt og svampe skæres så fint, som man nu ønsker det, og hvidløg, ingefær og jalapeno hakkes fint.
Start med at svitse kødet i olie i varm wok, hvorefter det lægges til side.
Herefter hældes ny olie i wokken, og hvidløg, ingefær og chili svitses lidt, men må endelig ikke brænde på. Så tilsætter man peberfrugt, forårsløg, bladselleri og svampe og lader det hele stege lidt.
I mellemtiden kan man forberede nudlerne. De skal sandsynligvis kun koge et par minutter – følg anvisningen på pakken.
Når de er kogt, dryppes de af i en sigte, og man sætter en pande over med lidt olie, salt og en anelse chilipulver. Når det er varmt, hældes nudlerne på panden, og de vendes tit for at blive varmet igennem på alle sider.
Tilbage til wokretten:
Nu, hvor grønsagerne har stegt i nogle minutter, tilsættes kødet, og det hele varmes igennem.
Så blander man ingredienserne til saucen,
som hældes i wokken til kød og grønsager. Det skal bare lige koge op, og saucen jævner retten, fordi den indeholder kartoffelmel.
Husk at sætte ekstra soya på bordet.