Citrusgravad laks med dilddressing

Denne ret er en juleklassiker i vores familie. Vi kalder den “spritfisk”, fordi der skal bruges en pæn sjat vodka. Der bliver altid spist op, lige meget hvor stor en laks, jeg laver.

Ingredienser:

Til laksen:

750 g fersk laksefilet med skind

2 spsk groft havsalt

2 spsk sukker

½ tsk peber

½ tsk revet citronskal

½ tsk revet limeskal

½ tsk revet appelsinskal

½ dl vodka – snaps kan også bruges, hvis man ikke lige har en sjat vodka

Til dilddressingen:

2 spsk dijonsennep

2 spsk rødvinseddike

2 spsk sukker

2 spsk brun farin

2 spsk frisk eller tørret dild

Laksen først:

Jeg havde en ret stor laks, så jeg skal den øverste trediedel af – den kan jeg røge en anden gang.

Her er fisken kommet i godt selskab.

Bland salt, sukker, peber og de revne citrusskaller. Læg et tyndt, rent viskestykke i et fad, hvor der er plads til, at laksen kan ligge, og drys lidt af blandingen ud på viskestykket.

Læg så laksen med skindsiden nedad oven på viskestykket og drys resten af saltblandingen ud over den.

Fold en side af viskestykket ind over laksen og stænk vodkaen ud over. Hvis man gør det, før man folder viskestykket, skyller man saltet af fisken. Fold resten af viskestykket over, og læg lidt pres på – det kan være et skærebræt eller lignende – og sæt fadet på køl et døgn.

Dilddressingen skal også gerne trække et døgns tid, så det er en god ide at lave den samtidig.

Man blander alle ingredienserne og rører det godt sammen. Sukkeret skal være helt opløst. Så sætter man også det på køl til næste dag, hvor man skærer laksen i tynde skiver og serverer det sammen.

 

Skriv et svar